Je bent hier
Home Staatsexamens Wat zijn staatsexamens VO en hoe werkt het?

Informatie

Staatsexamens

?

Wat zijn staatsexamens VO en hoe werkt het?

Het staatsexamen is bedoeld voor mensen die niet deelnemen aan het ‘gewone’ onderwijs. Door in 1 of meerdere vakken per jaar examen te doen, kun je langere tijd (maximaal 10 jaar) doen over het halen van een VO-diploma. Je kunt ook in één jaar alle vakken afleggen die tot een diploma leiden. Let op: Als je kiest voor staatsexamens krijg je hier geen onderwijs bij.

Staatsexamens VO zijn bedoeld voor

  • kandidaten die zichzelf, dus zonder les of school, op een examen voorbereiden, bijvoorbeeld vroegtijdige schoolverlaters, (chronisch) zieke leerlingen, ouderen, gedetineerden en topsporters;
  • leerlingen van scholen voor voortgezet speciaal onderwijs (vso);
  • leerlingen van scholen die geen examenlicentie hebben (geen toestemming om examen af te nemen), zoals een aantal particuliere scholen.

Een staatsexamen bestaat uit twee onderdelen:

  • het centraal (schriftelijk) examen. Dit is hetzelfde centraal examen op reguliere scholen en wordt op hetzelfde moment afgenomen (mei/juni).
  • een college-examen. Dit is te vergelijken met de schoolexamens in het reguliere onderwijs. Het bestaat meestal uit een mondeling examen, soms aangevuld met een schriftelijk onderdeel. Dit vindt vaak plaats in de eerste week van de zomervakantie van jouw regio.

Kandidaten die staatsexamen doen, weten dus later dan leerlingen die in het reguliere onderwijs examen doen of ze geslaagd zijn, namelijk nadat ze de college-examens hebben afgerond. Om organisatorische redenen krijgen staatsexamen-kandidaten na de mondelinge examens te horen wat de uitslag is van de schriftelijke examens. Als de kandidaten na de mondelingen aan alle exameneisen voldoen, dan krijgen zij ter plaatse het diploma.

Voor de staatsexamens moet je je uiterlijk 31 december aanmelden. Kijk hier voor meer informatie. De staatsexamens VO worden afgenomen op verschillende locaties, verspreid over het land. Je kunt je voorkeur uitspreken voor een van die locaties.

Staat je vraag er niet bij? Stel dan je vraag aan het LAKS