Je bent hier
Home Leerlingenraad training Wie lopen er binnen de school rond?

Wie lopen er binnen de school rond?

Als je een tof plan hebt, dat ook nog hoog scoort op de thermometers, wil je dat natuurlijk uitvoeren. Wanneer een plan ook andere groepen binnen de school aangaat, is het belangrijk dat zij jouw plan willen steunen. Je moet dus praten met andere groepen binnen de school om je doel te bereiken. Dit noemen we lobby! Maar welke groepen zijn er eigenlijk binnen jouw school?

De leerlingen

Leerlingen vinden het belangrijk dat er een goede sfeer is in de school. Daarnaast willen leerlingen goed en uitdagend onderwijs. Ook willen leerlingen dat er naar ze geluisterd wordt. Zij moeten hun mening kunnen geven over hun ervaringen in de school. De leerlingen ken je natuurlijk wel. Zij zijn jullie achterban! Het is daarom belangrijk dat je je afvraagt of iedereen iets aan jullie plan heeft. Hoe meer leerlingen jouw plan steunen, hoe groter de kans dat het een succes wordt. Om dit te controleren, kun je een onderzoekje doen.

De docenten

Van de docenten krijg je elke dag les. Zij willen natuurlijk dat hun lessen goed verlopen, dat leerlingen hun best doen en dat de leerlingen hen serieus nemen. Docenten hebben vaak te maken met hoge werkdruk. Ze moeten hard werken en hebben veel verantwoordelijkheden. Zij vinden het dus belangrijk dat ze niet nog meer werk te doen krijgen. Als je een plan maakt, moet je je afvragen wat dit voor docenten betekent. Moeten docenten bijvoorbeeld in de pauze gaan surveilleren als jullie pauze mogen houden op de gangen? Dan neemt de werkdruk voor de docent toe. Ga daarom met docenten in gesprek over je plannen. Misschien kun je soms een klein dingetje veranderen waardoor het plan ook voor de docenten goed uitpakt.

Onderwijsondersteunend personeel

Naast docenten lopen er nog veel meer mensen rond in de school. Denk bijvoorbeeld aan de conciërges, de roostermakers, het administratiepersoneel en schoonmakers. Zij proberen de school zo netjes en ordelijk mogelijk te houden. Loop met je plan langs deze personen. Zij weten vaak of iets wel of niet mogelijk is. Heb je bijvoorbeeld veel tussenuren? Misschien kan de roostermaker uitleggen hoe dat komt. Hoe meer informatie je hebt, hoe beter je het plan kunt maken.

De schoolleiders

De schoolleiding is verantwoordelijk voor de school: voor het onderwijs, voor de ruimtes, voor de veiligheid, voor de sfeer. De schoolleiding ziet daarom het liefst dat iedereen blij is met en op school. Wel moet de schoolleiding op de uitgaven letten. Om die reden is niet alles mogelijk. De schoolleiding is daarnaast verantwoordelijk voor de goede naam van de school en wil daarom dat de school het goede voorbeeld geeft. Vaak maakt de schoolleiding de uiteindelijke beslissing. Zorg er daarom voor dat je de schoolleiding op tijd bij je plan betrekt. Omdat de schoolleiding wil dat iedereen tevreden is, helpt het als je kunt aantonen dat anderen (ouders, docenten en onderwijsondersteunend personeel) ook achter jouw plannen staan. Daarnaast is de schoolleiding vaak erg druk. Zorg ervoor dat je zo duidelijk mogelijk maakt wat je van ze verwacht. Vul hiervoor het werkblad ‘Met je voorstel naar de directeur/schoolraad’ in.

Ouders

Ook ouders horen bij de school. Zij vinden het belangrijk dat er een veilig en rustig klimaat heerst op school. Daarnaast willen ze dat de leerlingen goed onderwijs krijgen en goede resultaten behalen. De ouders mogen binnen de school hun mening geven over wat er gebeurt. Sommige ouders zitten in de ouderraad. De ouderraad is een onderdeel van de medezeggenschapsraad. Als je wilt weten hoe de ouders over een bepaald onderwerp denken, kun je dit bij de ouderraad vragen. Daarnaast kun je bij sommige onderwerpen ook met de ouders samenwerken.

Deel dit bericht
DELEN: