Je bent hier
Home Leerlingenraad training Over de leerlingenraad

Over de leerlingenraad

Jij hebt iets te zeggen op school!

De rechten van de leerlingen
Als leerling breng je veel tijd door op school. Je volgt lessen, maakt toetsen, krijgt huiswerk. Ook maak je vrienden en houd je pauzes in de kantine. Binnen deze activiteiten gelden de regels op school. Dat je huiswerk maakt, dat iedereen fijn met elkaar om gaat en dat je op tijd komt. Tegelijkertijd moet de school zich ook aan regels houden. Toetsen moeten binnen redelijke tijd worden nagekeken, je mag niet zomaar straf krijgen, je hebt recht op goed onderwijs. Als leerling heb je dus rechten en plichten. Deze rechten vind je in het leerlingenstatuut. In dit document staan de afspraken tussen de school en leerlingen. Elke school moet een leerlingenstatuut hebben. Hier vind je een voorbeeld van zo’n statuut.

Meepraten op school
Als je iets wilt veranderen binnen de school of een goed idee hebt, mag je meepraten. Eén van de manieren om mee te praten is via de leerlingenraad. Niet elke school heeft een leerlingenraad. Maar als je er geen hebt, kun je er een opstarten. Leerlingenraden zijn niet verplicht, maar het LAKS heeft afspraken gemaakt met schoolleiders zodat zij leerlingenraden helpen en steunen. Je kunt dus zelf een leerlingenraad opstarten als jouw school er geen heeft. Sommige leerlingenraden hebben een leerlingenraadreglement. Hierin staan de afspraken van de leerlingenraad. Zoals dat er een leerlingenraad is, dat er verkiezingen gehouden worden, hoe vaak er vergaderd wordt en welke regels er tijdens de vergadering zijn. Zoek het leerlingenraadstatuut van jouw raad op en bekijk de regels. Hebben jullie geen statuut? Hier vind je een voorbeeld. Daarmee kun je er zelf een maken. Een leerlingenraad kan verschillende doelen hebben. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Meepraten over wat er op school gebeurt
  • Voor betere lessen zorgen
  • Laten zien welke problemen er zijn
  • Activiteiten organiseren
  • Schoolleiders, leraren en leerlingen met elkaar laten praten
  • De stem van leerlingen laten horen

De medezeggenschapsraad
De medezeggenschapsraad gaat een stapje verder dan de leerlingenraad. Elke school moet een medezeggenschapsraad hebben. Dat staat in de wet. In deze raad zitten docenten, ouders en leerlingen. Samen praten zij over wat er in de school gebeurt. Over belangrijke onderwerpen zoals het PTA, het examenreglement, lesrooster, toetsbeleid, het leerlingstatuut en privacy, neemt de medezeggenschapsraad beslissingen. Soms zitten er leerlingen uit de leerlingenraad in de medezeggenschapsraad. Dat is handig. Zo kan er in de medezeggenschapsraad gesproken worden over de ideeën van de leerlingenraad. Zit je zelf in de medezeggenschapsraad? Bekijk dan ons medezeggenschapsraadhandboek en volg een training bij ons! Je vindt alle nodige informatie over de training op de pagina MR cursus/training. Een andere handige website over de rechten en plichten van de medezeggenschap is Info WMS

Deel dit bericht
DELEN: