Je bent hier
Home ProjectToolkit: roep je school op om te verduurzamen!

Toolkit: roep je school op om te verduurzamen!

Op 22 april is het de Dag van de Aarde. Het is een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor natuur- en milieubescherming, zo ook door het LAKS. In het duurzaamheidsmanifest roept het LAKS scholen op om te gaan verduurzamen!

Het is vast herkenbaar; docenten printen te veel, de lokalen zijn slecht geïsoleerd en je weet eigenlijk niet altijd hoe je duurzame keuzes kan maken. In het manifest roept het LAKS schoolleiders en -bestuurders op om dit aan te pakken. Rafke Hagenaars, voorzitter van het LAKS: “Sommige scholen zijn op dit moment nog schadelijke leerfabrieken. Leerlingen hebben kennis nodig om duurzame keuzes te maken, maar scholen moeten zelf ook het goede voorbeeld geven.”

Maandag, op 22 april, overhandigt het LAKS het manifest aan VO-raad voorzitter, Henk Hagoort, en vice-voorzitter, Ingrid de Bonth. Het LAKS hoopt dat jij en alle andere scholieren in heel Nederland ook je eigen school op de hoogte brengen van het manifest. Samen zorgen we voor onze aarde en een groene toekomst!

Wat kan ik doen?

  1. Kopieer onderstaande tekst en zet het in een mailtje.
  2. Voeg het manifest als bijlage toe: duurzaamheidsmanifest
  3. Stuur de mail naar je teamleiders, schoolcoördinatoren en rector!

Heb je vragen of heb je hulp nodig? Stuur gerust een mailtje naar info@laks.nl.

Voorbeeld mail voor naar je schoolleiding: 

Onderwerp: Tijd voor duurzame ontwikkelingen!

Beste schoolleider,

Op 22 april is het de Dag van de Aarde. Op deze dag is er breed aandacht voor natuur- en milieubescherming. Zo ook door het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), die het duurzaamheidsmanifest uit heeft gebracht.

In het manifest pleit het LAKS voor een duurzaamheidsbeleid op iedere school. Zo moet iedere school leerlingen competenties geven zodat scholieren duurzame keuzes kunnen maken, moet de onderwijsomgeving verduurzaamd worden en moet er kritisch gekeken worden naar de materialen die op school worden gebruikt. Rafke Hagenaars, voorzitter van het LAKS: “Sommige scholen zijn op dit moment nog schadelijke leerfabrieken. Leerlingen hebben kennis nodig om duurzame keuzes te maken, maar scholen moeten zelf ook het goede voorbeeld geven.” Zo pleit het LAKS voor duurzaamheid in het curriculum, groenere schoolpleinen en –gebouwen en meer veganistische en biologische opties in schoolkantines.

Het LAKS is van mening dat er nog te weinig aandacht is voor duurzaamheid op school. Er zijn veel organisaties die samen een breed aanbod aanbieden, maar deze is zodanig versnipperd dat op dit moment leerlingen heel af en toe gastlessen krijgen en er met name losse activiteiten worden georganiseerd. Er is nog maar weinig integrale aandacht voor duurzaamheid. “Juist op het gebied van duurzaamheid is het belangrijk om dit in ieder aspect van de school terug te zien. Zowel inhoudelijk in de les als in het gebouw en op het schoolplein”, aldus Hagenaars.

Maandag, op 22 april, overhandigt het LAKS het manifest aan VO-raad voorzitter, Henk Hagoort, en vice-voorzitter, Ingrid de Bonth. Deze kan je in de bijlage vinden en op www.laks.nl. Het LAKS hoopt dat scholen in heel Nederland luisteren naar hun leerlingen en samen deze duurzame ontwikkelingsmaatregelen aanpakken. Samen zorgen we voor onze aarde en een groene toekomst!

Draagt onze school bij aan onze toekomst én de toekomstige omgeving? Ga met ons, leerlingen, in gesprek over hoe wij duurzame ontwikkeling willen zien binnen onze school!

Vriendelijke groeten,

LAKS en [Naam]

 

Deel dit bericht
DELEN: