Je bent hier
Home Blog Blog Menstruatiearmoede op scholen: tijd voor gratis en toegankelijke menstruatieproducten

LAKS nieuws

Menstruatiearmoede op scholen: tijd voor gratis en toegankelijke menstruatieproducten

Bijna een op de tien menstruerende mensen in Nederland heeft soms geen geld om menstruatieproducten te kopen*. Ter vervanging gebruiken zij bijvoorbeeld wc-papier, kranten, en oude doeken en in sommige gevallen gaan ze zelfs het huis niet uit tijdens hun menstruatie. Maar liefst 53.000 menstruerende jongeren missen wel eens (of soms zelfs regelmatig) school omdat ze geen toegang hebben tot menstruatieproducten**. Scholierenvereniging LAKS en studentenorganisatie JOBmbo maken zich zorgen om menstruatiearmoede, omdat het directe invloed heeft op de toegang tot onderwijs. De organisaties dringen er daarom samen bij scholen en de overheid op aan om gratis menstruatieproducten beschikbaar te stellen op iedere school.

Ondanks de inzet van leerlingenraden, studentenraden en het Armoedefonds, heeft nog niet elke school – en elke locatie van een school – een punt waar je gratis menstruatieproducten kunt halen. Bovendien kunnen jongeren op sommige scholen alleen menstruatieproducten bij de receptie krijgen, maar door het taboe op zowel armoede als menstruatie maken jongeren daar geen of weinig gebruik van.

Gelukkig bieden een aantal scholen wel op een toegankelijke manier gratis menstruatieproducten aan op school. LAKS en JOBmbo vinden het hoog tijd dat dit op elke school gebeurt. Te denken valt daarbij aan een kastje ergens op school waar iedere leerling en student bij kan op een toegankelijke, logische plek, zoals bij de ingang van de toiletten. Zorg daarnaast voor verschillende soorten en maten menstruatieproducten, die ook regelmatig worden aangevuld.

LAKS en JOBmbo vinden het belangrijk dat leerlingen en studenten betrokken worden in de uitvoering, maar benadrukken dat het de verantwoordelijkheid is van de overheid en schoolbesturen om gratis menstruatieproducten beschikbaar te stellen. Zij zijn immers verantwoordelijk voor het waarborgen van het recht en toegang op het onderwijs, en dat geen enkele jongere onnodig thuis hoeft te blijven.

* Plan International Nederland, 2019. Schaamte bij menstruatie.
** No Ties, 2021. Menstruatie-armoede onder meisjes en jonge vrouwen

DELEN: