Meer aandacht voor klimaat en duurzaamheid in het onderwijs!
Leerlingen staan vandaag voor een keuze: zichzelf laten horen voor het klimaat, en dus voor hun toekomst, of naar een les aardrijkskunde waar het klimaat, misschien, kort wordt benoemd. Vele kiezen vandaag gelukkig om het heft in eigen hand te nemen en op te staan voor hun toekomst. Jongeren, waaronder scholieren, ervaren klimaatstress en eisen vandaag dat er actie komt om klimaatverandering tegen te gaan.
Vandaag is er een klimaatstaking voor het onderwijs. Scholieren, studenten en docenten leggen hun werk neer om zich te laten horen voor het klimaat. Het LAKS is blij om te zien dat scholieren van zich laten horen, en zich uitspreken wat zij belangrijk vinden in het onderwijs.
In het onderwijs specifiek is er nog veel te winnen wat betreft bewustwording over klimaatverandering en het leren duurzaam te leven. Uit de scholierencongressen van het LAKS in 2022 kwam naar voren dat scholieren behoefte hebben hierover meer kennis op te doen. Het is belangrijk dat leerlingen leren hoe zij duurzaam kunnen participeren in de maatschappij. Daarom is het essentieel dat duurzaamheid meegenomen wordt in de curriculumherziening. Het is hierbij niet genoeg dat duurzaamheid als los ‘thema’ wordt besproken op school. Het leren over duurzaamheid vergt een geïntegreerde aanpak van het onderwijs.
Een geïntegreerde aanpak betekent niet alleen dat duurzaamheid terug moet komen in verschillende vakken, maar ook dat de omgeving waarin leerlingen zich bevinden duurzaam is. Schoolgebouwen zijn vaak oud, zijn niet goed geïsoleerd, er zijn soms geen duurzame opties in de kantine en scholen maken nog te weinig gebruik van duurzaam lesmateriaal.
Het LAKS roept scholen op om leerlingen mee te laten beslissen over toekomstbestendige keuzes. Ga bijvoorbeeld met de leerlingenraad in gesprek over duurzame oplossingen, zoals producten met een minder grote ecologische voetafdruk in de kantine, meer groen op het schoolplein en hoe je vakinhoudelijk meer aandacht kan creëren voor het onderwerp milieu. Op deze manier kunnen jongeren meepraten over hun toekomst en leren ze duurzame keuzes te maken voor hun eigen toekomst.