Het LAKS zoekt een nieuw bestuur!
Helaas zijn de aanmeldingen voor het aankomende schooljaar (2025/2026) gesloten. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Join onze WhatsApp community: https://chat.whatsapp.com/BnmZn3AaKzk71jafc5gFRf
Wil jij een jaar lang de belangen van bijna één miljoen middelbare scholieren in Nederland behartigen? Wil je echt invloed uitoefenen op hoe de regering omgaat met ons onderwijs? Heb je een kritische blik en een duidelijke mening? Of kun je heel goed organiseren? En heb je ook nog heel veel zin om je vanaf juli 2025 met andere bestuursleden heel hard in te zetten en om heel veel nieuwe dingen te leren? Solliciteer dan voor een LAKS bestuursjaar.
LAKS in het kort
Het LAKS is een organisatie van, voor en door scholieren. Het LAKS organiseert veel activiteiten en informeert scholieren op verschillende manieren. Over alles wat met het voortgezet onderwijs te maken heeft verkondigen wij de mening van de scholieren in Nederland. Wij zorgen ervoor dat er niet alleen óver, maar vooral ook mét de scholier wordt gepraat.
Bezigheden
Een plek in het bestuur van het LAKS houdt in dat je een jaar lang de belangen van alle Nederlandse scholieren behartigt. Als algemeen bestuurslid doe je dat bijvoorbeeld door themadagen en cursussen voor scholieren te organiseren of door je op een inhoudelijk dossier te richten. Voor een ander bestuurslid is het de taak om met politici te praten, weer iemand anders houdt zich bezig met de financiële zaken van het LAKS. Zie voor meer informatie over de verschillende bestuursfuncties de profielschets 2025-2026.
Realiseer je dat een plek in het LAKS-bestuur veel van je vraagt. Op het LAKS-kantoor in Utrecht vergader je minstens één keer per week met zes medebestuursleden en met de medewerkers van het LAKS. Ook zul je vaak afspraken hebben met bijvoorbeeld medewerkers van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap of vertegenwoordigers van andere organisaties. Soms kan het zelfs zijn dat je een overleg met de minister of staatssecretaris hebt! Dat gebeurt allemaal na, maar ook onder schooltijd. Het is daarom belangrijk dat je hierover duidelijke afspraken maakt met jouw school en ouder(s)/verzorger(s), voordat je begint aan het bestuursjaar. Je moet er dus rekening mee houden dat je lessen mist en dit zelf moet inhalen.
Vanwege de hoeveelheid tijd die je in het LAKS steekt, zul je bijna geen tijd hebben voor een bijbaan. Daarom krijg je elke maand een bestuursvergoeding.
Meer weten over het leven in het LAKS bestuur eruitziet?
In deze podcast vertellen oud-bestuursleden over hun ervaringen in het bestuur en hier zie je een dag in het leven van oud-bestuurslid Pieter Regoort. Je kunt ook altijd een appje of mailtje sturen naar de huidige bestuursleden. Hun contactgegevens vind je hier.
Solliciteren?
De SollicitatieCommissie (SoCo) draagt op de tweedaagse Lente Algemene Ledenvergadering (Lente-ALV) het kandidaatsbestuur voor. Voorafgaand aan die voordracht vindt de sollicitatieprocedure plaats. Meer informatie over deze procedure vind je in de werkwijze van de SollicitatieCommissie. Houdt wel alvast rekening met de volgende data:
– 6 december 2024: sollicitaties geopend
– 11 januari 2025: deadline aanmelding (verlengd)
– 14 januari 2025: deadline korte aanvullende vragenlijst
– 2 februari 2025: deadline schriftelijke opdracht
– 1 maart 2025 – 9 maart 2025: sollicitatiegesprekken op het LAKS-kantoor
– 22 maart 2025: casedag op het LAKS-kantoor
– 13 en 14 april 2025: lente-ALV en voordracht/instemming kandidaatsbestuur
Je kunt solliciteren naar een specifieke plek in het bestuur (voorzitter, secretaris, penningmeester of algemeen bestuurslid), maar dat hoeft niet. Uiteindelijk is het de sollicitatiecommissie die bepaalt wie voor welke functie wordt voorgedragen.
Heb je nog vragen over een bestuursjaar bij het LAKS?
Heb je na het lezen over de werkwijze van de SoCo nog een vraag over de sollicitatieprocedure? Mail dan even naar soco@laks.nl.