Jouw school moet ervoor zorgen dat leerlingen die langdurig of chronisch ziek zijn en daardoor (tijdelijk) niet naar school kunnen gaan voldoende onderwijs krijgen. Dat geldt ook voor leerlingen die vanwege een chronische aandoening meerdere keren voor korte tijd niet op school kunnen zijn. Jouw school is verplicht om: (a) voor deze leerlingen een lesplan op te stellen en (b) te regelen dat de leerling inderdaad les krijgt.
Bij het opstellen van je lesplan is het handig om afspraken te maken met school over het maken van toetsen, over het doorgeven van huiswerk, en over het inleveren van huiswerk. Op school kan je aan je mentor vragen wie er bij jou op school verantwoordelijk is om dit te regelen. Soms is hier een speciale zorgcoördinator voor, maar soms is het ook gewoon de afdelingsleider.
Wanneer leerlingen of ouders problemen ervaren met school of het samenwerkingsverband, of wanneer zij vragen hebben die ze beantwoord willen hebben kunnen zij terecht bij het ouder en jeugdsteunpunt van het samenwerkingsverband. Het steunpunt geeft informatie over passend onderwijs, hoe dat in de regio georganiseerd is en wat de mogelijkheden zijn op de scholen voor zorg, jeugdhulp of andere gespecialiseerde ondersteuning. Naast informatie kan je bij het steunpunt ook terecht voor hulp en ondersteuning. Bijvoorbeeld wanneer je zoekt naar een school die de ondersteuning kan bieden of wanneer je er met de school niet uitkomt welke hulp er nodig is.
Het steunpunt is er om jou als leerling, of je ouders te helpen en werkt onafhankelijk. De medewerkers hebben geen belang bij de school of het samenwerkingsverband en zijn vaak ervaringsdeskundige ouders.
De contactgegevens van het steunpunt (of samenwerkingsverband) in jouw regio kan je vinden:
- In de schoolgids
- Via scholen op de kaart, (onder contact, bestuur gegevens)