LAKS pleit voor samenwerking in het onderwijsveld
Vandaag publiceert de Onderwijsinspectie het jaarlijkse rapport ‘De Staat van het Onderwijs’. Al een aantal jaar op rij komen er zorgelijke signalen uit het rapport naar voren en dit jaar is dat niet anders. Hoewel er hard wordt gewerkt aan de kwaliteit van het onderwijs, laten de resultaten te wensen over: de kwaliteitszorg in het voortgezet onderwijs is niet op orde, de basisvaardigheden blijven kwetsbaar, kansenongelijkheid tussen leerlingen blijft hardnekkig en niet alle leerlingen voelen zich veilig op school.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in het onderwijs. Vorig jaar pleitte de scholierenvereniging naar aanleiding van de resultaten uit De Staat van het Onderwijs voor een samenhangende meerjarenambitie om het onderwijs te redden, met daarin een leidende rol voor de staatssecretaris. Nu, een jaar later, zijn de Inspectieresultaten nagenoeg gelijk en hebben we óók nog te kampen met forse onderwijsbezuinigingen en een kabinet dat niet erkent dat het onderwijs het fundament van onze samenleving is. Dat is funest voor het aanpakken van de problemen die al jaren gesignaleerd worden. Puk Donken, voorzitter van het LAKS: “We kunnen het ons niet veroorloven om bij de pakken neer te gaan zitten. Zolang het kabinet het onderwijs niet de aandacht geeft die het verdient, moeten we met het onderwijsveld de handen ineenslaan om het onderwijs te verbeteren. Wij roepen docenten, bestuurders, beleidsmakers, schoolleiders, en natuurlijk leerlingen op om samen met ons te werken richting de ideale school”.
Die ideale school is voor het LAKS een veilige en inclusieve school waarin leerlingen zeggenschap hebben over hun eigen leerproces en inspraak hebben in wat er op school gebeurt, waar geen sprake is van toets- en prestatiedruk, en waar maatwerkmogelijkheden ervoor zorgen dat élke leerling daar een plek heeft. Voorzitter Donken: “Het is ontzettend belangrijk dat het onderwijsveld samen afspreekt waar we naartoe willen werken. De ‘LAKS-school’ kan een basis bieden om met elkaar na te denken over de koers naar beter onderwijs.”
De LAKS-school is een idee van de bestuursleden en leden van het LAKS. In deze school staat centraal dat alle leerlingen zich goed voelen, zich kunnen ontwikkelen, gemotiveerd zijn en kunnen meepraten en meebeslissen. Daarmee vormt de LAKS-school op zichzelf al een mogelijkheid om burgerschap te ‘leren’ en te ‘oefenen’. Zeker nu uit de Staat van het Onderwijs blijkt dat scholen veel moeite hebben met hun burgerschapsopdracht, wil het LAKS aan scholen meegeven: begin met inspraak op school zelf. De school is een gemeenschap op zich waar leerlingen belangrijke democratische vaardigheden kunnen leren.
Donken: “Voordat we volgend jaar wéér naar dezelfde resultaten zitten te kijken en met elkaar nadenken over de framing van de resultaten, willen wij het veld oproepen tot actie. Wij zijn er klaar voor om werk te maken van de LAKS-school!”
Meer weten over de LAKS-school? Check onze video hier of neem contact met ons op.