Nieuws

13 April 2016

Het LAKS pleit voor maatwerk om kansenongelijkheid tussen leerlingen tegen te gaan

Uit de Staat van het Onderwijs, gepubliceerd door de Onderwijsinspectie, blijkt dat scholieren met laagopgeleide ouders steeds minder kansen aangeboden krijgen dan scholieren met hoogopgeleide ouders. Andrej Josic, voorzitter van het LAKS: “We zien dit als een kwalijke trend. Scholen hebben het wel over talentenontwikkeling, maar blijkbaar geldt dit alleen voor scholieren uit hogere milieus.’’

Uit de resultaten van het onderwijsverslag blijkt dat de slagingspercentages en examencijfers zijn gestegen. Dit is te verklaren doordat de eindresultaten steeds belangrijker worden. Hierdoor ontstaan er echter ook negatieve trends. Zo verdwijnen er steeds meer brede brugklassen. Scholieren worden derhalve alsmaar vroeger in een bepaald niveau ingedeeld en stromen nog zelden door naar een hoger niveau. Bovendien wordt er steeds meer gebruik gemaakt van schaduwonderwijs zoals huiswerkbegeleiding, examentraining en particulier onderwijs . Omdat dit soort vormen van onderwijs vooral worden gebruikt door scholieren met rijkere ouders neemt het verschil in ongelijkheid alsmaar toe.

Ondertussen groeit bij scholieren de behoefte aan maatwerk. Tijdens de gesprekken die het LAKS met scholieren voerde bleek dat leerlingen vaak niet gemotiveerd en uitgedaagd worden. Er is veel behoefte aan een grote keuzevrijheid en een meer flexibele invulling van het curriculum, zo staat in het visiedocument over maatwerk dat het LAKS vandaag heeft gepubliceerd. “Een duidelijk signaal naar scholen die scholieren nu de kansen ontnemen om het maximale uit henzelf te halen. ‘Weg met het rendementsdenken en op naar onderwijs dat talentontwikkeling voorop plaatst”, aldus Josic.

Het volledige verslag is hier te lezen.

Reageren?
Je e-mailadres wordt niet getoond. En we gaan netjes met je gegevens om!
Reacties:
  • 12 May 2016
    Anoniem
    Ik ging van de basisschool af met een vmbo-kb advies. Inmiddels zit ik in het laatste jaar van het vwo. Ik heb het geluk gehad dat ik in een brede brugklas werd geplaatst, in een andere situatie had ik nooit kunnen opstromen.

    Het is zeer triest om te lezen dat mensen met min of meer dezelfde achtergrond als dat ik heb niet dezelfde kansen krijgen.

    Je kunt jezelf echter afvragen of dit nou allemaal verbazingwekkend is, we leven immers allemaal onder een liberaal kabinet.