Youp

Dag allemaal,

 

Even voorstellen: mijn naam is Youp Troost en ik ben 14 jaar. Drie maanden geleden kreeg onze leerlingenraad een training van het LAKS om onze leerlingenraad te helpen met dingen zoals vergaderen. Een maandje daarna vroeg het LAKS mij of ik iemand van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een rondleiding wou geven op mijn middelbare school (het Trias VMBO in Krommenie). Dit was onderdeel van een uitruil programma tussen Den Haag en middelbare scholen in Nederland. Hartstikke leuk natuurlijk en al helemaal als je dan ook nog in ruil een dagje mag meelopen op het ministerie in Den Haag

De rondleiding bij ons op school verliep goed en er was leuk contact tussen mij en de ambtenaar Susan van den Heuvel. Toevallig moest ik over een aantal weken stagelopen en omdat ik geïnteresseerd ben in politiek, maatschappij en onderwijs, heb ik mijn stageaanvraag gedaan bij Susan. De aanvraag werd goedgekeurd en ik mocht twee weken stage lopen op het ministerie in Den Haag!

Het ministerie van OCW heeft verschillende afdelingen, waaronder PO (primair onderwijs) en VO (voortgezet onderwijs). Tijdens mijn stage zat ik voornamelijk op de afdeling VO. De trainreis duurde wel 2:30 uur per dag, maar dat maakte mij niet uit want ik had veel opdrachten en die kon ik in die tijd gemakkelijk maken. Ik ben een van de weinige die al op 14-jarige leeftijd kan zeggen dat ze (eventjes dan) ambtenaar zijn geweest bij de Rijksoverheid.

De twee weken stage verliep vlekkeloos. Ik heb leuke opdrachten gekregen, waaronder: wat maakt een goede docent? En ik heb staatsecretaris Sander Dekker mogen ontmoeten. Ook dat kan niet iedereen zeggen op 14-jarige leeftijd. Toen mijn stage was afgelopen, heb ik nog een mooie aanbevelingsbrief gekregen van het ministerie en ik heb veel geleerd en er leuke en interessante herinneringen aan overgehouden.

Ook Susan vond het heel leuk om Youp kennis te laten maken met het ministerie. En ook voor haar en de collega’s op het ministerie was het leerzaam. Het is waardevol om ervaringsdeskundigen (de scholieren!) uitgebreid te spreken. Wanneer Susan in de toekomst een brief aan vmbo-leerlingen gaat sturen, dan gaat Youp ook even meelezen om te kijken of alles wel duidelijk is.

Andere leerlingen die graag meedenken over onderwerpen die het onderwijs raken, of gewoon willen ervaren hoe het werkt op een ministerie, zijn welkom.

 

Youp Troost