Nieuws

17 March 2016

Meldpunt 'Help ik mag geen examen doen!'

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) opent vandaag haar meldpunt ‘Help ik mag geen examen doen!’ voor scholieren die zijn uitgesloten van hun examen. Jaarlijks worden talloze scholieren illegaal uitgesloten van hun examen. Voorzitter van het LAKS Andrej Josic: “Iedereen heeft het recht om eindexamens te maken, het is belachelijk dat scholen hun scholieren hiervan weerhouden”.

Scholen sluiten regelmatig scholieren uit van hun eindexamen omdat ze verwachten dat deze leerling het examen niet gaat halen. Dit uit angst voor lage slagingspercentages. Het LAKS heeft vorig jaar 31 meldingen ontvangen van scholieren die geen examen mochten doen. Dit jaar staat de teller al op 28. Scholieren moeten vaak een contract ondertekenen aan het begin van hun examenjaar met daarin prestatieafspraken. Haalt de scholier de afgesproken resultaten niet dan wordt hij uitgesloten van zijn examen. Dit terwijl scholieren nooit, ook niet wanneer zij een contract hebben ondertekend, mogen worden uitgesloten omdat hun cijfers niet goed genoeg zijn.

Door scholieren uit te sluiten voor het examen, wordt hen een grote kans ontnomen. Het centraal eindexamen telt namelijk voor vijftig procent mee in het eindcijfer. Josic: “Om van een 4,5 een voldoende te maken heb je slechts een 6,5 nodig. Scholieren kunnen dus eenvoudig nog hun cijfer ophalen met hun eindexamen”. Wanneer het LAKS dergelijke meldingen binnenkrijgen zal er altijd contact plaatsvinden met de school en indien nodig de Inspectie van het Onderwijs. In vrijwel alle gevallen mogen scholieren alsnog examen doen.

Zit jij in zo’n situatie? Laat het dan weten aan het LAKS via info@laks.nl of 020-5244060 (ma t/m do 10-17u)
Reageren?
Je e-mailadres wordt niet getoond. En we gaan netjes met je gegevens om!
Reacties:
 • 20 May 2016
  Amanda
  Hallo,

  Afgelopen schooljaar ben ik uitgesloten van mijn engels examen, omdat ik één boekverslag niet in mocht halen. Mijn docent had besloten de toets en het boekverslag verdeeld over 2 dagen af te nemen, met als gevolg dat, indien je ziek bent, je achteraf pech hebt, omdat je per toetsweek maar één toets in mag halen. Ik heb gebeden een 1 te krijgen voor de toets, daar ik een hoog cijfer had voor Engels. Ook dit was volgens het 'protocol' niet mogelijk. Is het nu mijn fout, dat mijn docent (als enige docent) besluit 2 toetsen voor één vak in één toetsweek te geven, en ik door ziekte het niet kan maken? Ik was al die tijd overtuigd dat ik, zolang ik ziek ben, het recht heb een toets in te halen. Ik weet dat je maar 1 toets per vak in mag halen per toetsweek, maar, sinds wanneer worden boekverslagen afgenomen in een toetsweek en sinds wanneer is het niet mogelijk een boekverslag (of vervangende opdracht indien nodig) te maken, zodat je toch nog een kans maakt?

  Wat mij ook op is gevallen is dat, er duidelijk leerlingen voor worden getrokken op school. Een vriend van me, is zijn examen vergeten te maken, en ontdekte dat doordat ik hem vroeg waar hij was geweest. Nu verteld hij mij, na een belletje te hebben gepleegd, dat hij het examen alsnog in mag halen. Hij was niet ziek, hij was het alleen vergeten. En ik was wél ziek, en mij word vanwege één boekverslag, wat toch wel wat minder zwaar weegt dan een eindexamen, uitgesloten van hete examen.

  Ik ben diep verontwaardigd, voel me gediscrimineerd en walg van de oneerlijke wijze waarop het Roc Rivor handelt.