Nieuws

16 June 2016

Volgende stap richting maatwerk!

Maatwerk is hot! Onlangs publiceerden wij onze visiedocument op maatwerk waarin wij uiteenzetten op welke manier scholieren gestimuleerd kunnen worden het beste uit zichzelf te halen. En wat blijkt? Veel van deze punten worden nu uitgevoerd!

Onlangs publiceerde Staatsecretaris Dekker een brief waarin hij beschreef wat er allemaal gaat gebeuren. Het LAKS is erg blij dat er vanaf volgend jaar al veel meer mogelijk is. Hoe meer aandacht voor de individuele scholiere, hoe beter wat ons betreft.

Allereerst krijgen scholieren het recht om een vak op een hoger niveau te volgen. Scholen die meedoen aan dit experiment gaan kijken hoe zij dit kunnen organiseren. En heb je een vak op een hoger niveau afgerond? Dan zie je dit terug op je diploma. Helemaal top! Ook heeft Dekker toegezegd dat scholieren die hun examen op een hoger niveau niet halen, mogen herkansen op het oorspronkelijke niveau.

Een tweede voorstel is naar aanleiding van een LAKS-idee. Scholieren mogen extra vakken op een lager niveau volgen. Dit komt op hun diploma te staan, maar dit vak bepaalt niet wat voor diploma je krijtgt. Nu is het namelijk zo dat het laagste niveua waarop je een vak afrond ook gelijk het niveau van je diploma bepaalt. Dus ben jij bijvoorbeeld een havist met heel veel interesse in techniek? Dan kan jij misschien wel een beroepsvak volgen waarin je leert hoe je machines bouwt! Of vind je economie interessant? Misschien kan je dan wel je eerste stappen doen richting bedrijfsleven door te leren hoe je klanten moet benaderen!

Het LAKS vind het fijn dat scholieren die vakken op een hoger niveau volgen daarvoor beloond worden. Het liefst zien wij dat zij mogen doorstromen naar vervolgopleidingen die aansluiten bij de vakken waarin zij excelleren indien zij dat willen. Nu kan dat nog niet, omdat je een diploma krijgt op de vakken op je laagste niveau. Hierdoor is het voor de vmbo-er die drie vakken heeft afgerond op havo niveau niet mogelijk om door te stromen naar het HBO.  Vanaf volgend jaar wordt er gekeken of dergelijke scholieren alsnog toegelaten kunnen worden wanneer zij aantonen het niveau aan te kunnen!

Tot slot gaat Dekker kijken op welke manier maatwerk geboden kan worden in samenwerking met het mbo.  Voor vmbo-ers die graag zo snel mogelijk willen beginnen aan hun vervolgopleiding, kan dit een mooie kans zijn!

Reageren?
Je e-mailadres wordt niet getoond. En we gaan netjes met je gegevens om!
Reacties:
  • 4 July 2016
    jolanda
    Top. En dan ook graag meer examenmomenten. Als je ernstig of bepaalde chronische ziekten hebt en niet meer dan 1 examen per periode kan doen, is het een uitkomst als je kan spreiden over december en juni. Daarnaast treft de maatregel ,dat alleen het laatste cijfer telt dat je voor hetzelfde vak haalt, chronisch zieken onevenredig zwaar. Zij kunnen nl niet zelf bepalen wanneer ze op hun best zijn. Denk aan chronisch migraine. Je wilt een staatsexamen overdoen omdat je beter kunt, maar je wordt tijdens het examen nog beroerder dan bij het vorige. Niet alleen weer een kans verknald, nee je staat er nog slechter voor... Kan die maatregel niet teruggedraaid worden, desnoods voor chronisch zieken? Want als alle examenjaren even zwaar zijn, dan slaat dat voor deze groep nergens op. HOEZO gelijke kansen in het onderwijs?