Medezeggenschapstraining

1.  Verdiepingstraining: Medezeggenschap in de leerlingenraad

Wanneer je in de leerlingenraad of in de medezeggenschapsraad van jouw school zit, kan het helpen om te kijken hoe jullie als raad het allerbeste kunnen werken zodat je optimaal gebruik kan maken van het medezeggenschapsrecht dat je hebt. Het LAKS heeft dan ook een training ontwikkeld die dieper zal ingaan op het thema medezeggenschap: Wat betekent medezeggenschap nou ook alweer precies, en hoe is het in de wet opgenomen? En, minstens zo belangrijk, hoe kan je deze wetten in de praktijk toepassen en er je voordeel mee doen? En welke skills zijn handig om te ontwikkelen? Met deze training zal jullie raad niet alleen een professionaliseringsslag maken, maar zal ook de brug tussen de leerlingenraad en de medezeggenschapsraad een meer duidelijke vorm krijgen.

 

De training

De training duurt drie uur en zal grof gezegd bestaan uit drie onderdelen. In het eerste deel gaan we in op de wet medezeggenschap op scholen en de verschillende rechten die hieruit voortvloeien. Het tweede deel van de training is interactief en werken we aan diverse skills zoals effectief vergaderen, contact met de achterban, werven nieuwe leden, lobbyen en onderhandelen. In het laatste deel van de training zullen we bespreken wat er specifiek speelt in jullie raad en waar jullie tegenaan lopen of waarin jullie je willen ontwikkelen. Uiteindelijk maken we een actieplan en werken we toe naar een aantal concrete doelen die jullie leerlingenraad wil behalen.  

 

Kosten + aanmelden

De trainingen die door een LAKS trainer op locatie worden geven, zijn gratis. Alleen de reiskosten voor de trainer(s) worden gedeclareerd bij de schoolleiding. In principe zijn veel schoolleiders bereid die kosten te betalen – volgens de wet is het namelijk belangrijk voor raden om zichzelf te scholen . Datum en tijdstip van de training worden in overleg vastgesteld met de trainer: mail naar Karin@laks.nl of vul direct het aanmeldformulier in. Ik wil mijn leerlingenraad aanmelden

  

2.Tweedaagse MR-cursussen voor leerlingen in de MR

Het LAKS geeft samen met trainingsbureau TAQT cursussen voor leerlingen in de medezeggenschapsraad (MR). Daar doen ieder jaar zo’n 200 leerlingen aan mee. Je leert er de fijne kneepjes van het werk in een raad, alles over de rechten en plichten van leerlingen en je leert hoe je jouw school kunt verbeteren. Zit je in de leerlingenraad en denk je erover om in de toekomst actief te worden in de MR, ook dan is deze cursus erg leuk voor jou.

Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier of mail ons even (mrcursus(at)laks.nl) voor meer informatie.

Cursusdata

Je kan je nog inschrijven voor de cursussen in het voorjaar van 2018. Deze vinden plaats op:

9 en 10 april 2018


Over de cursus

Tijdens deze cursus leer je allerlei praktische vaardigheden die je goed van pas kunnen komen als actieve scholier in de leerlingenraad of MR, zoals presenteren, onderhandelen, vergaderen en samenwerken. Daarnaast is er ook aandacht voor de WMS (Wet Medezeggenschap op Scholen), de manier waarop je een concreet werkplan op kunt stellen en hoe je contact kunt onderhouden met je achterban.

De cursus wordt gegeven in Stayokay Bunnik en duurt 2 dagen. De cursusgroepen bestaan uit maximaal 22 medescholieren. Lees ook de routebeschrijving naar Bunnik en de huisregels van Stayokay Bunnik.

Per school kunnen er maximaal drie leerlingen in één cursus worden geplaatst, om zoveel mogelijk uitwisseling tussen verschillende scholen mogelijk te maken. Je kunt namelijk veel leren van de manier waarop leerlingen van andere scholen zaken hebben aangepakt.

Kosten

De cursus kost €125,- inclusief het cursusboek/naslagwerk (€ 115,- voor LAKS leden, max. 3 leden per school). Als het goed is, betaalt je school. De overnachting, het ontbijt, de lunch, het diner en koffie & thee zijn ook bij het cursusgeld inbegrepen. De reiskosten zijn voor je eigen rekening, maar je kunt de school vragen ook die kosten voor je te betalen.

Ik wil mij aanmelden!


Vragen?

Heb je na het lezen van bovenstaande tekst nog vragen, stuur dan een email naar mrcursus@laks.nl (of bel op woensdagen of donderdagen naar 020 - 5244 056 en vraag naar Anne).