Nieuws

10 February 2016

Acties van o.a. LAKS helpen: spellingcontrole mag wel!

De afgelopen weken heeft het LAKS samen met onder andere oudervereniging Balans actie gevoerd voor scholieren met dyslexie. En met resultaat! In het schooljaar 2015-2016 en 2016-2017 mogen scholieren met dyslexie tijdens hun centraal examens de spellingcontrole aanzetten! Gedurende deze jaren onderzoekt het CvTE op welke manier spelling dan wel geëxamineerd kan worden.

Woensdag overhandigen Oudervereniging Balans en het LAKS de Tweede Kamer een petitie om het gebruik van spellinghulpmiddelen bij examens voor leerlingen met dyslexie definitief te behouden. In recordtijd werd de petitie al 40.000 keer ondertekend. Dit is een duidelijk signaal wat Staatsecretaris Sander Dekker en de Tweede Kamer niet kunnen negeren. Nog voor het Kamerdebat heeft de Staatssecretaris onder druk van de petitie laten weten dat de maatregel uitgesteld wordt.

Oudervereniging Balans en het LAKS vonden dit onvoldoende. Scholieren met dyslexie worden zo nog steeds niet serieus genomen. Nu scholieren beoordeeld worden op spelling tijdens sommige examens, kunnen zij puntenaftrek krijgen wanneer zij spellingsfouten maken. Balans en het LAKS vonden dit oneerlijk ten opzichte van dyslectische scholieren. Een compenserend hulpmiddel als spellingcontrole biedt scholieren met dyslexie de mogelijkheid hun werkelijk capaciteiten te laten zien. Zónder benadeeld te worden voor hun beperking.

Inmiddels heeft het College voor Toetsen en Examens de regel teruggedraaid. Hierdoor mogen scholieren met dyslexie nu wel de spellingcontrole aanzetten tijdens de centraal examens in mei.

Reageren?
Je e-mailadres wordt niet getoond. En we gaan netjes met je gegevens om!
Reacties: