Training voor de leerlingenraad

Als een leerlingenraad een tijdje bezig is, dan is het vaak handig om wat extra tips te krijgen om daarna nog beter aan de slag te kunnen. Je wilt bijvoorbeeld hoe je de leerlingen bij jou op school het beste kunt informeren over wat jullie als raad doen, of hoe je een actieplan moet maken. Het LAKS wil jullie hier graag bij helpen en heeft speciaal voor deze leerlingenraden een training ontwikkeld. In de training leer je de basis van alle vaardigheden en kennis die je nodig hebt om goed als raad succesvol te zijn.

Basis training
Tijdens de trainingen behandelen we eerst kort wat de functie is van een leerlingenraad. Vervolgens leren we jullie hoe je ervoor kan zorgen dat je succesvol samenwerkt. Ook gaan we het hebben over manieren waarop je ervoor kan zorgen dat alle leerlingen van jouw school weten dat er een leerlingenraad is en wat de leerlingenraad doet. Tot slot maken we één of meerdere actieplan(nen) waarmee scholieren de komende tijd aan de slag kunnen. Dit zal in totaal ongeveer 2 uur duren.

Verdiepingsonderwerpen
Wanneer jullie graag wat dieper op de stof  willen ingaan, kunnen jullie ervoor kiezen om één verdiepingsmodule te behandelen. Deze modules zijn inhoudelijk pittiger dan basis training. Deze modules duren 1 uur en er zijn geen extra kosten aan verbonden.

1. Onderzoek doen binnen de school. 
Als leerlingenraad is het belangrijk om te weten wat er goed en minder goed gaat bij jou op school. Dit kan je doen door zelf na te denken, maar ook door onderzoek te doen. Tijdens deze verdiepingsmodule leggen wij uit op welke manieren je dat kan doen.

2. Onderhandelen
Hoe zorg je ervoor dat jij krijgt wat je wilt? Die vraag gaan we beantwoorden in deze verdiepingsmodule. We behandelen kort een aantal onderhandelingsstrategieën en laten jullie ervaren hoe een onderhandeling gaat.

3. Creatief denken
Soms loop je tegen een probleem aan maar weet je niet hoe je dat moet oplossen. Tijdens deze cursus leren we je een aantal trucjes waarmeer je creatieve oplossingen kunt vinden. Altijd handig!

4. Communiceren met elkaar
Soms werken groepen niet helemaal goed samen. Eén van de oorzaken daarvan kan zijn dat mensen op verschillende manieren communiceren. Tijdens deze training laten we jullie zien wat jullie eigen manier van communiceren heeft en wat dat voor gevolgen heeft de samenwerking. Deze module is dan ook vooral interessant voor leerlingenraden waar de samenwerking niet altijd goed verloopt.

Omdat wij zoveel aanvragen voor trainingen krijgen dat wij het niet altijd aan kunnen, hebben wij ook een gratis online cursus voor leerlingenraden. Lijkt dat jou wat? Kijk dan op www.samenspraakinonderwijs.nl.

Kosten
De trainingen die door een LAKS trainer op locatie worden geven, zijn voor leden gratis. Alleen de reiskosten voor de trainer(s) worden gedeclareerd. De kosten voor niet-leden zijn €40 per training (voor de gehele leerlingenraad) + de reiskosten van de trainer. Lid worden kost €60 per jaar, veel leerlingenraden worden daarom lid van LAKS als ze een training afnemen. Lid worden kan heel makkelijk door dit lidmaatschapsformulier in te vullen en op te sturen.  Datum en tijdstip van de training worden in overleg vastgesteld. Daarbij moet rekening worden gehouden met onze reistijd (gezien ons zeer beperkte budget reizen wij na 9 uur met het ov, in overleg kan er een auto gehuurd worden).

Drukte!
Er komen veel aanvragen voor trainingen bij het LAKS binnen. Daar zijn we super blij mee, want dat betekent dat er meer leerlingenraden worden opgezet en dat leerlingen actief bezig zijn met medezeggenschap op hun school. Dat betekent echter ook dat het iets langer duurt voordat we een training kunnen komen geven op jouw school. Houd rekening met een periode van twee maanden. Laat dat je niet afschrikken! We komen nog steeds heel graag langs op jouw school.

Training aanvragen
Wil jij een training aanvragen bij ons? Super! Dit kan heel eenvoudig door een mail naar info(at)laks.nl te sturen waarin je antwoord geeft op onderstaande vragen:

1.         Welke datum en tijd heeft de voorkeur? (op vrijdagen zijn wij gesloten)
2.         Welke verdiepingsonderwerp willen jullie behandelen? (je kan er ook voor kiezen geen verdiepingsonderwerp te volgen. In dat geval duurt de training 2 in plaats van 3 uur.
3.         Waarom willen jullie deze training volgen?
4.         Wat gaat er goed en wat gaat er niet goed in jullie leerlingenraad?
5.         Hoeveel leden heeft de leerlingenraad en hoe lang is iedereen actief?
6.         Mogen leerlingen langs de klassen gaan en/of door de school lopen tijdens de training?
7.         Hebben jullie meegedaan aan de LAKS-monitor?
8.         Zijn jullie LAKS-lid?
9.         Hoe vaak komen jullie samen?
10.       Is het mogelijk op een laptop + beamer/digibord te regelen?
11.       Hebben de leerlingen een mobiel, tablet of laptop die zij kunnen gebruiken tijdens de training? (en is er ook een wifi verbinding?)
12.       Wat is het telefoonnummer van de contactpersoon op school?
13.       Wat is het adres van de school?


Mocht je nog vragen hebben, mail (info(@)laks.nl) of bel (020-5244060 ma t/m do 10u-17u) ons gerust!